Avelsfunderingar

2014
2014 har vi efter noggrant övervägande beslutat att betäcka både vårt Donnerhallsto, Donnerfee, och vårt Landlordsto, La Nannini Gamba. Stona kom i brunst samtidigt och kunde därmed semineras samtidigt hos Aja på http://www.agardshingststation.se/ . Nu hoppas vi att båda har tagit sig trots det kalla vädret som sammanföll med brunsten.
Donnerfee som vi köpte på Grönwoldhof (Donnerhalls hem) är betäckt med Fürst Romancier. Beslutet är taget tillsammans med den person som köpte vårt Zuidenwindföl. Fürst Romancier är efter Fürst Heinrich-Romancier-Winston och innebär linjeavel på Donnerhall. Fürst Heinrich tillför även de värdefulla Florestangenerna som är särdeles bra i kombination med Donnerhall. Fürstenball som har fantastiska framgångar både prestationsmässigt och avelsmässigt är ett resultat av kombinationen Fürst Heinrich-Donnerhall.
På Flyinges sida står att läsa om Fürst Romancier: ” En avelsframgång av rang! Med sin fenomenala ärftlighet som är betydande i varje avseende lyckades Fürst Romancier 2011/2012 med en sensationell dubbel: hans son For Romance såldes för uppseendeväckande 750.000 euro vid Oldenburgförbundets hingstpremiering efter att ha blivit segerhingst och sommaren 2012 vann dennes helsyster Fasine elitstopremieringen i Rastede.

Fürst Romancier  http://www.youtube.com/watch?v=nFhbTOmF2p8 var själv premiehingst. 2009 blev han den mest framgångsrika hingsten ur sin ålderskategori vid världsmästerskapen för femåriga dressyrhästar. Han blev tvåa vid finalkvalifikationen till de tyska mästerskapen för unga hästar (Bundeschampionat) med poängen 9,0 och därefter var han återigen framgångsrik vid världsmästerskapen för dressyrhästar då han slutade fyra som sexåring.
Redan vid sitt hingsttest tilldelades Fürst Romancier höga poäng: 9,0 och 9,5 för ridbarheten samt nior för samtliga grundgångarter. Sedan dess har han nått de svåra klasserna i dressyr. Enligt tyska förbundets avelsvärdering ligger han bland den bästa procenten av alla tyska dressyrhingstar (157 poäng).
Fadern Fürst Heinrich var själv världsmästare i dressyr för unga hästar och morfadern Romancier härstammar från den olympiskt väldigt framgångsrika stostammen från Dodona. Fürst Romancier representerar den värdefulla stostammen från Edoste som bland annat lämnat Bundeschampionatvinnaren och EM-hästen Exupéry, silvermedaljören vid Bundeschampionatet Landjuwel Gold, olympiern Petit Prince/Ellen Bontje samt Grand Prix vinnaren Avignon (tysk mästare med Thomas Schmitz).”
För vår del gäller nu att vi hoppas på att Donnerfee tar sig och att vi får ett friskt och fint föl!

När det gäller Nannini så har vi valt att betäcka henne i år efter några år som Görans ridhäst. Göran har just nu fullt upp med att rida Hannah, som matchas för att förhoppningsvis kvala till 5-årschampionatet och att rida in vår treåriga avkomma efter Sir Oldenburg som ska visas på treårstestet på Plönninge. Vi har dessutom fått flera samtal från intresserade i Norge där Nanninis enda avkomma, Towa A Carson efter Carson Ask, tävlar framgångsrikt med en junior. Nannini är efter Landlord-Ciceron-Diamant. Mamma Hypnotika hade 44 poäng exteriört som 3-åring och var därmed 2:a på Elmia. Som 4-åring vann hon kvalitetstävlan i Vetlanda där hon bland ett hundratal hästar blev 1:a som hopphäst, 1:a som allroundhäst och 3:a som gångartshäst. Hon hade 10, 10, 10, 9 i lös- och uppsutten hoppning.
Nannini har väldigt god ridbarhet men är exteriört kvadratisk. Eftersom Nannini inte själv har presterat något pga en besvärlig Borreliainfektion som treåring så har vi letat efter en hingst med såväl egen prestation som prestation på möderne och fäderne. Efter mycket sökande valde vi hingsten Christian som är efter Cartani-Lord Liberty-Zymbal. Christian, född 2006, är 1.72 hög, ädel, högställd och har trots sin unga ålder över 50 segrar och placeringar i svår hoppning. Vi tycker att han hoppar fantastiskt: http://www.youtube.com/watch?v=HFkS5NT1dHU

Pappa Cartani tävlar under Marcus Ehning med stor framgång på internationell nivå. En tredjedel av hans 7- och 8-åriga avkommor tävlar även de i svår hoppning. Hans pappa Carthago Z och hans mamma Taggi har båda tävlat internationellt med framgångar i OS och VM både i lag och individuellt. Taggi är efter Landgraf som är Tysklands mest vinstrika fadershingst än idag. För vår del innebär det att vi får den linjeavel på Landgraf som varit ett av våra önskade kriterier i letande efter rätt hingst. Dessutom förekommer den värdefulla hingsten Ramzes två gånger på pappas sida och Ladykiller en gång var på pappas och mammas sida.
Sist men inte minst så har Christians mamma, Free Lilly, också tävlat framgångsrikt på högsta nivå och deltagit i OS. Dessutom har Free Lilly samma mamma som hingstarna Lord Pezi, Lord Pezi II och Liberty Life. Alla tre framgångsrika avelshingstar men Lord Pezi imponerar särskilt med en mängd avkommor på 1.60 nivå. Lord Liberty, Free Lillys pappa, är även han en mycket framgångsrik hingst. Christian tas in i Sverige av http://www.horsebreeding.se/christian.htm.
Så nu hoppas vi även här på en frisk och fin avkomma.

2012
2012 valde vi Zuidenwind till Donnerfee, dels pga hans framgångar som unghäst i Holland i stor konkurrens men framför allt pga hans fantastiska möderne:
Så här står att läsa på http://gransbostuteri.com//: ” Zuidenwind var Hollands bästa 4-åring 2008. Han segrade i Pavo Cup, holländska 4-åringschampionatet för alla gångartshästar och han fick bl a 9,5 av båda testryttarna. Segrare i sin årgång vid bruksprovet i KWPN våren 2007 med poängen skritt 8 trav 9 samt galopp 9 och 85,5 i totalpoäng.
Fadern 00 Seven (e. Rubinstein) är placerad i Grand Prix dressyr. Zuidenwinds morfar Jazz är på andra plats i World Breedings rankning för dressyrhingstar.
Zuidenwind kommer från ett mycket framgångsrikt möderne i Holland där modern Serendy är Keur och Elitpremierad i KWPN. Hon är helsyster till Orendy som bl a lämnat Zhivago, bruksprovsvinnare hösten 2007 i KWPN och Pavo Cup segrare som 5-åring och 6-åring samt finalist i VM för unga hästar 2010. Hon är också helsyster till Andy som var bästa 3-årssto i Holland 2008 samt Trendy, moder till Charmeur som blev bruksprovsvinnare i KWPN 2010 och Pavo Cup vinnare 2012 samt Blue Hors Edelman som nu är godkänd i DVH.
Både mormodern Endy och mormorsmor Wendy är premierade keur, preferent och prestatie i KWPN. Dimanche e Zuidenwind vann sitt IBOB-test i Lisse med 84,5 poäng vilket var ett av de högsta resultaten i Holland 2013. I Sverige hade Zuidenswinds avkommor där de äldsta var tre år 2013 stora framgångar med bl a Certus NL som var den enda treåringen som blev godkänd vid Bruksprovet. Vid Riksutställningen i Laholm segrade Dancing Wind före Odd Molly. I Mantorp slutade Zuspicious på andra plats, samt i Högsbo segrade Gandesa MW som också utsågs till vinnare av Kungakannan. Vid Avelschampionatet i Flyinge var Odd Molly bästa sto i treårsfinalen och kom på en tredjeplats totalt. Zemillo som ägs av Helgstrand Dressage är uttagen till DVBs Hingstpremiering i Herning 2014.”
Zuidenwind tävlade framgångsrikt 2013 med bl a två starter i Int IB som båda slutade med vinster på över 70%. Han är också uttagen till Rio-projektet med sikte på OS 2016.”
Fölet som vi fick blev en ädel, långbent hingst med trevligt temperament som nu är såld till Skåne.

2011-05-30

Vi har i det närmaste kommit fram till att låta Skorpan och Halle hoppa över ett år. Båda älskar att bli ridna och hanterade. Men – vi kan ju inte låta bli att diskutera vad vi skulle välja om vi skulle betäcka.

Förra året valde vi Sir Oldenburg
utifrån att ha följt diskussioner inom avel i framför allt Tyskland och Holland. Dr Ludwig Christmann som är avelsansvarig i Hannover sedan många år skriver ofta om avel i ”Der Hannoveraner”. I flera artiklar återkommer han till nödvändigheten att tillföra styrka, rörlighet och snabbhet till dressyraveln. 2010 års analys innehöll en uppräkning över de mest tre mest framgångsrika Grand prix hästarna från Hannover; Satchmo, IPS Salinero och Hunter Douglas Sunrise. Alla har en stor portion hoppblod. Satchmo är efter Sao Paolo-Legat, Salinero efter Saliero-Lungau och Sunrise efter Singular Joter-Waidwerk. Även Parzival som är efter Jazz (Cocktail – Ulster – Amor) och Ulft (Le Mexico – Pericles xx – Waldo) har mycket hoppblod i sig liksom årets häst i Tyskland förra året Unicef Sterntaler som blev bästa tyska dressyrhäst på EM 2009. Sterntaler är efter Sion och rids av Mattias Rath, som även rider Totilas.

Sion är en holländsk hingst
efter Sultan,- Ronco xx – Heidelberg. Sion är pappa till Sir Oldenburg som vi valde att betäcka med förra året efter att bland annat ha tittat på http://www.horsetelex.de/pedigree.php?horseid=6331 där man kan läsa om både Sir Oldenburgs och Sions härstamning och avkommor. Mamman Greta Garbo är ett elitpremierat staatspremiesto, som är efter Contender – Tin Rocco xx – Apollo xx. Greta O, staatspremiesto, som är en syster till Sir Oldenburg var 2009 ett av Tysklands högst bedömda gångartsston. Sir Oldenburg har mycket god förärvning med 144 i dressyrindex och tillhör de 5% bästa avelshingstarna i Tyskland. Fram tills nu har han 8 godkända söner varav en bruksprovsvinnare. Förutom att Sir Oldenburg har mycket hoppblod i sig så har han mer än 50% fullblodsandel. Dessutom har han tävlat och vunnit i svår dressyr.

Halle som är väldigt trött på att vara dräktig ska föla den 11 juni medan Skorpan förväntas få den 21 juni. Mest av allt hoppas vi nu att allt ska gå bra men det ska bli väldigt spännande att följa om Sir Oldenburg tillför det vi önskar.

Donnerfees avkomma förra året Donna A Karan, är efter Highcruiser (Hohenstein – Lauries Crusador xx – Bolero). Highcruiser valde vi både pga den starkt förädlande härstamningen och hans höga betyg i ridbarhet från Tyskland 9,25, i stor konkurrens. Highcruiser är efter trakhenerhingsten Hohenstein, som har fler än 30 godkända söner men även en mycket stor andel staatspremieston liksom flera avkommor som tävlas på Grand Prixnivå. Hohenstein blev redan som 8-åring elitpremierad. Morfar Lauries Crusador xx, är den mest framgångsrika fullblodshingsten i Tyskland just nu med fler än 60 godkända söner. Även han har gett många staatspremieston liksom många avkommor som tävlar i svår dressyr och till och med många som tävlar på Grand Prix nivå vilket är ovanligt för en fullblodshingst. Bolero som är efter fullblodet Black Sky, har även han många godkända hingstar bland andra Brentano, Beltain, Bismarck, Bordeaux och Baryshnikov liksom många staatspremieston. Sist men absolut inte minst – Highcruiser har 5 generationer staatspremieston bakom sig som alla har lämnat godkända hingstar.

Florestanblod i kombination med Donnerhall
Donnerhall i kombination med Florestanblod har visat sig vara en bra kombination. Det finns ett antal exempel som Fürst Heinrich, French Kiss, Firenze  med flera som har den kombinationen. Det är en anledning till att vi valt att betäcka Donnerfee ett antal gånger med F-hingstar.

Google Analytics Alternative
Rulla till toppen
Scroll to Top